Met onze opleidingen en dienstverlening boeken we mooie deelnamecijfers en hoge tevredenheidscijfers. Maar echte impact is veel meer dan dat. Het zijn de veranderingen en groei die je op lange termijn teweegbrengt bij bedienden, bedrijven en de arbeidsmarkt in haar geheel. Bij Cevora maken we – in lijn met onze missie – werk van loopbaanlange inzetbaarheid, bedrijfsgroei en een inclusieve arbeidsmarkt.
Onze missie
Het promoten, organiseren en begeleiden van loopbaanlang leren om zo een antwoord te bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarkt door het aanbieden van diensten in het kader van begeleiding bij professionele oriëntatie en diensten voor de ontwikkeling van vaardigheden.
1. Impact voor bedienden: loopbaanlange inzetbaarheid
Met onze opleidingen en diensten maken we bedienden uit het PC 200 sterk in hun werk. Door loopbaanlang te leren, blijven ze immers inzetbaar. We bieden hen bovendien de kans om zich te verdiepen in skills en functies van de toekomst. Denk maar aan de doorbraak van artificiële intelligentie bij het grote publiek. Voor veel beroepen binnen het PC 200 betekenen ontwikkelingen zoals Chat GPT een ware revolutie.
unieke deelnemers aan onze opleidingen
(+24% t.o.v. 2022)
De Cevora-community: onze ambassadeurs van loopbaanlang leren
Onze docenten, Career Coaches en opleidingsadviseurs geven bedienden elke dag opnieuw dat extra duwtje in de rug om zich bij- of om te scholen. Ze zijn ons uithangbord en spelen een cruciale rol in het vervullen van onze missie. We selecteren hen dan ook uiterst zorgvuldig op basis van ervaring, expertise en pedagogische vaardigheden.
Via deelnemersenquêtes, inspectiebezoeken en jaarlijkse beoordelingen waken we over hun kwaliteit en professionalisme. De Cevora Academy fungeert dan weer als draaischijf voor kennisdeling en communitygevoel onder onze ambassadeurs. Zo zorgen we ervoor dat ze blijven groeien en inspelen op de snel veranderende noden in de markt.
2. Impact voor bedrijven: groei en concurrentiekracht
Medewerkers die bijleren en hun vaardigheden verbeteren, brengen innovatie, productiviteit en concurrentievermogen voor hun werkgever. Dat resulteert dan weer in bedrijfsgroei, sterkere resultaten en meer economische dynamiek.
Het PC 200 blijft gestaag groeien en evolueren
Met om en bij de 60.000 bedrijven in meer dan 30 subsectoren, samen goed voor een half miljoen bedienden, vertegenwoordigt het PC 200 een kwart van de Belgische bedrijven en 28% van de bedienden. Het aantal ondernemingen en bedienden in ons paritair comité blijft niet alleen jaar na jaar groeien, de toename ligt ook boven het gemiddelde van de private sector in zijn geheel.
3. Impact voor de maatschappij: een sterke en inclusieve arbeidsmarkt
Investeren in competenties betekent meer veerkracht en concurrentiekracht voor alle bedrijven binnen onze sectoren. Bovendien versterken we er de arbeidsmarkt mee, want we verhogen de inzetbaarheid van medewerkers, vandaag én morgen. Zo dragen we ons steentje bij aan de doelstelling van onze overheid: een tewerkstellingsgraad van 80% tegen 2030.
Extra aandacht voor kwetsbare groepen
Sommige groepen zijn extra kwetsbaar op de arbeidsmarkt, zoals laaggeschoolden, oudere werkzoekenden, jongeren met leermoeilijkheden of werkzoekenden met een migratieachtergrond.
Via gerichte maatregelen en acties besteden we extra aandacht aan die doelgroepen. Zo begeleidden onze Career Coaches 1956 werkzoekenden en kregen 1486 bedienden outplacementbegeleiding. Onze ambitie: een sterke en inclusieve arbeidsmarkt.
Impact en kwaliteit: twee handen op één buik
Tot slot nog dit: duurzame impact maken bij medewerkers, bedrijven en de maatschappij kan niet zonder een aanbod van topkwaliteit. Daarom vinden we het heel belangrijk om onze diensten en interne werking ook door een onafhankelijke partij te laten auditeren.
Zo blijven we scherp om onze interne processen te finetunen, verbeterpunten door te voeren en krachtiger tools te gebruiken. We zijn dan ook erg trots dat we het Qfor WSE-kwaliteitslabel met succes hebben behaald.
Ook investeren in leren in je bedrijf?
Lees verder in het impactverslag 2023