Hoe kan AI-tool Copilot je Excel-werk vereenvoudigen? Bekijk de Learning Snack

Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en werk. En nu heeft AI ook de weg gevonden naar Excel. Microsoft introduceerde onlangs Copilot, een krachtige AI-tool die de manier waarop je werkt radicaal zou veranderen. Ontdek wat je ermee kan doen in Excel.

Wat is Copilot precies?

Copilot is de nieuwste toevoeging aan Microsoft Office 365. De AI-tool werkt met de GPT-4-technologie van Open AI (net zoals ChatGPTen helpt je met taken in programma’s zoals Word en Teams. In Excel helpt Copilot je om data-analyses uit te voeren, tabellen op te maken, complexe formules te automatiseren en veel meer.


(Her)bekijk de Learning Snack van Luc

Specialist in toegepaste informatica Luc Appelmans bouwde de voorbije 20 jaar expertise op als consultant in de implementatie van applicatiesoftware, met een specialisatie in Excel en PowerBI. Als vaste waarde van ons docententeam was Luc dan ook de ideale persoon om zich te verdiepen in Copilot voor Excel. In zijn Learning Snack deelt hij tal van direct toepasbare voorbeelden.

Bekijk hier de Learning Snack 

Bij welke taken kan Copilot je helpen?  

Copilot moet je helpen om efficiënter te werken. Of je nu financiële rapporten opmaakt, verkoopgegevens analyseert of gewoon een beter overzicht nodig hebt: Copilot neemt de routinematige taken uit je handen, waardoor jij je kan focussen op de meer creatieve en strategische aspecten van je werk. Dat opent dan weer de deur naar meer productiviteit en innovatie!

Waar vind je Copilot?

Copilot is beschikbaar binnen Microsoft Office 365, maar vereist een specifieke licentie van zo’n € 30 per maand. hier vind je meer info: in het Nederlands / in het Frans.


Hoe werk je met Copilot in Excel?

Net als bij ChatGPT zijn duidelijke instructies of ‘prompts’ cruciaal. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Bereken onze jaarlijkse omzetgroei’, maar wel: ‘Voeg een kolom toe met onze omzetgroei in 2023 vergeleken met de omzetgroei in 2022’.

Wees met andere woorden heel specifiek over wat je precies wil. Krijg je niet meteen het antwoord waar je naar zocht? Vraag door, herformuleer je originele vraag en schep meer duidelijkheid.

Heb ook geduld: Copilot reageert soms traag, vooral als je met grote datasets werkt.


Belangrijk! Copilot werkt enkel wanneer …

  • … je Excel-bestanden opgeslagen zijn op OneDrive
  • … je bestanden correct geformatteerd zijn
  • … autosave ingeschakeld is


Bekijk de demo’s

Benieuwd hoe Copilot nu precies werkt? In de Learning Snack zie je een live demo waarin Luc:

  • een nieuwe kolom toevoegt
  • data sorteert en filtert
  • automatisch grafieken genereert 

Bekijk hier de Learning Snack, mét demo's


Je Copilot- of andere skills bijschaven?

Hier vind je al onze Excel-opleidingen.



Tina Segebarth 2 oktober 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.