1. Denk na over wat je wil bereiken
Wil je beter worden in je huidige job? Wil je promotie maken? Of plan je een andere carrièreswitch? Denk goed na waarom je een opleiding wil volgen en wat je ermee wil bereiken.
Zorg dat je doel haalbaar en meetbaar is, en plak er een termijn op. Zeg dus niet: ik wil Frans leren. Maar wél: over een jaar wil ik in staat zijn om een verkoopgesprek in het Frans te voeren.
Een nieuwe taal leren: een werk van lange adem?
Bij Cevora volg je praktijkgerichte taalopleidingen waar je snel mee aan de slag kan. Ontdek ons aanbod taalopleidingen.
2. Som je uitdagingen op
Maak een lijst van waar je goed en minder goed in bent. Kies daarna welke van die skills je nodig hebt in je job. De dingen waar je minder goed in bent, maar wél nodig hebt in je job, zijn je werkpunten. Daar komen je uitdagingen uit voort.
Als IT-supportmedewerker, bijvoorbeeld, moet je complexe zaken eenvoudig uitleggen aan collega’s. Een opleiding ‘efficiënt communiceren’ helpt je om dat beter aan te pakken. Wordt je organisatie geconfronteerd met nieuwe uitdagingen op het vlak van cybersecurity? Dan kan je een een specifieke opleiding over databeveiliging volgen om beter te worden in dat specifieke aspect van je functie.
Kortom: elk beroep heeft zijn uitdagingen, of die nu eigen zijn aan de job of jouw skillset. Maak een eerlijke evaluatie van je talenten en werkpunten, en kies een opleiding die je helpt om je uitdagingen aan te pakken.
Een opleiding vinden die je een concrete vaardigheid bijbrengt voor je job? Die vind je in ons aanbod volgens thema.
Heb je besloten om een bredere opleiding te volgen?
In elke job heb je dagelijkse taken waar je tijd mee kan winnen. In ons aanbod rond professionele ontwikkeling leer je om efficiënter te vergaderen, beter samen te werken of projecten strak te beheren.
3. Soft skills zijn altijd waardevol
Zelfs al hangt het succes van je job niet af van je menselijke vaardigheden, ze helpen je wél vooruit. Een conflict oplossen, de noden van je collega’s of klanten begrijpen en daar juist naar handelen, gericht feedback geven of je creativiteit aanscherpen … Met deze vaardigheden zal je altijd scoren, ongeacht je job.
Of misschien wil je stressbestendiger worden, meer zelfvertrouwen hebben en je beter in je vel voelen? Dan zijn onze opleidingen welzijn iets voor jou.
Ook leren omgaan met verandering is een deel van je loopbaan. Want de wereld staat niet stil, en dat zorgt constant voor nieuwe uitdagingen. Ontdek onze opleidingen over innovatie en duurzaamheid.
4. Denk op de lange termijn
Wacht niet tot je terechtkomt in een situatie waarin je wel een opleiding móét volgen om je job nog te kunnen uitvoeren. Ben je bijvoorbeeld autoverkoper en biedt je werkgever binnenkort de nieuwste generatie elektrische wagens aan? Dan zet je jezelf onder grote druk als je die specifieke kennis snel moet aanleren.
Anders gezegd: kijk vooruit en maak een inschatting van welke vaardigheden je in de toekomst nodig hebt. Praat ook met je werkgever of je leidinggevende over waar het bedrijf naartoe wil. Zo kan je investeren in skills die de ambities van je bedrijf ondersteunen.
Je kan natuurlijk ook proactief opleidingen volgen om je eigen ambities waar te maken. Hoop je bijvoorbeeld in de komende jaren een leidinggevende functie op te nemen? Volg dan nu al opleidingen die je leiderschapsvermogen versterken (Link NL - Link FR). Zo kan je dankzij een opleidingstraject goed voorbereid de toekomst tegemoet.