Sociaal informeel leren: zo doe je dat in de praktijk

Werknemers krijgen voldoende mogelijkheden om aan sociaal informeel leren te doen, maar gebruiken ze nog te weinig. Met deze tips kan je daar iets aan doen.

Uit een studie van Agoria blijkt dat werknemers voldoende mogelijkheden krijgen om aan sociaal informeel leren te doen – ofwel leren door interactie. Maar diezelfde studie geeft ook aan dat sociaal informeel leren nog te weinig gebeurt. En dat is jammer, want het heeft allerlei interessante voordelen. Hoe kan jij dus mee sociaal informeel leren bevorderen op je werkplek?

In de studie ‘De kracht van informeel leren’ onderzocht Agoria de algemene ‘leergoesting’ en de mate waarin er informeel geleerd wordt in de Belgische technologiesector. Cevora organiseerde een rondetafelgesprek om de inzichten te toetsen aan de praktijk van andere PC 200-sectoren. Deze gasten schoven aan bij onze gespreksleider Maïté Dhallenne:

 

- Jérôme Robyns (Head of Expertise Team bij Cevora)

- Jolien Vanhamme (Talent Coach bij Agnitio)

- Liesbeth Bos (Teamlead Learning & Development bij Ypto)

- Lisamarie Van Bel (Learning Architect bij AE)

- Nele Havermans (Labour Market Expert bij Cevora)

- Stefanie Van Steenlandt (Quality & Education Manager bij Group-f)

- Veerle Vermeulen (Expert Learning & Development bij Agoria)


Wat is sociaal informeel leren?

Sociaal informeel leren verwijst naar een leerproces waarbij je leert in interactie met anderen. Deze leermomenten kunnen zowel gepland als ongepland zijn. Meestal gebeuren ze onbewust en in een informele context. Denk maar aan kennisdeling met collega’s (door een vraag te stellen), feedback of hulp vragen, observatie, discussies, ervaringen bespreken …


Waarom is sociaal informeel leren goed voor je?

Nieuwe ideeën en perspectieven

Door met je collega’s te praten en ideeën uit te wisselen, kom je in aanraking met verschillende meningen en standpunten. Daardoor leer je nieuwe inzichten, bekijk je zaken vanuit een ander perspectief, en bedenk je creatievere oplossingen waar je misschien niet eerder aan dacht.

Leren wanneer je het nodig hebt

Bij sociaal informeel leren verwerf je kennis op het moment dat je die informatie echt nodig hebt (just-in-time leren). Bovendien kan je die expertise vaak meteen toepassen op je dagelijkse takenpakket. Stuurt een klant je een e-mail over een onderwerp waar je niet in thuis bent? Vraag dan iemand van het juiste team om wat uitleg. Of zoek hulp op het internet, in een podcast, in een YouTube-tutorial …

Onmiddellijke feedback

Heb je een fout gemaakt? Vergissingen zijn een deel van je groeicurve, en dankzij sociaal informeel leren kan je er meteen de voordelen van plukken. Directe interactie met je collega’s, mentor en/of leidinggevenden zorgt er namelijk voor dat je sneller leert wat er precies verkeerd ging, en hoe je zo’n situaties in de toekomst (beter) aanpakt.

Verbeterde soft skills

Sociale gesprekken met anderen versterken op een natuurlijke wijze communicatievaardigheden, de onderlinge samenwerking en leiderschapskwaliteiten. Die geüpgradede soft skills zijn niet alleen een zegen voor je loopbaan, maar ook voor je privéleven.

Verhoogde betrokkenheid

Als je op een sociaal informele manier leert, dan voel je je automatisch meer betrokken bij je leerproces. Samenwerken met anderen, boeiende discussies, mondelinge feedback … Ze boosten je motivatie veel meer dan wanneer je in je eentje aan het studeren bent.

Daarnaast is (sociaal) informeel leren ook van goudwaarde voor je organisatie.

Werknemers kunnen veel van elkaar leren via spontane interacties


Sociaal informeel leren op jouw werkplek: zo kan het

Wat bevordert sociaal leren in het algemeen?

  • Werkafhankelijkheid: je leert meer van collega’s die je nodig hebt voor je werk dan van anderen. Als je takenpakket weinig ruimte biedt voor samenwerking, dan zijn er automatisch minder kansen om van elkaar te leren.
  • Psychologische veiligheid: je moet je op de werkvloer veilig, comfortabel en aangemoedigd voelen om iemand om hulp te durven vragen.

Kletsen aan het koffiezetapparaat

Jawel, die bevorderen wel degelijk sociaal informeel leren. Terwijl je wacht op je portie cafeïne, ben je sneller geneigd om even een paar ideeën te bespreken, tips uit te wisselen en feedback te vragen. Iemand nog een kop koffie?

Een spilfiguur voor trainingen

Wijs een vaste spilfiguur aan voor trainingen. Spreek af dat jullie, na elke opleiding, bij deze persoon terechtkunnen om je nieuwe ervaringen en kennis te delen. De spilfiguur kan dan een overzicht bijhouden van die kersverse competenties en ze doorgeven aan andere collega’s die niet bij de training waren. Dat proces stimuleert kennisdeling en de verspreiding van nieuwe inzichten binnen en buiten je team. En zo heeft elke opleiding gegarandeerd effect.

Sociaal informeel leren in de praktijk: het hoeft niet complex te zijn


Een collega ‘schaduwen’

Blinkt die ene collega van je uit in een bepaalde techniek of vaardigheid? Vraag dan of je bij hem of haar op ‘kijkstage’ mag. Loop bijvoorbeeld mee tijdens een belangrijke klantenvergadering en observeer hoe je collega bepaalde best practices toepast. Durf daarbij verder te kijken dan ervaren collega’s; ook nieuwkomers kunnen je iets bijleren.

SOS-momenten

Vraag aan een leidinggevende of je regelmatig een moment mag inplannen om problemen en fouten te bespreken. Zo leer je samen fouten aanvaarden als een deel van het leerproces – zolang ze maar niet blijven voorkomen.


Conclusie

Het loont de moeite om sociaal informeel leren te bevorderen op jouw werkplek. Het is flexibel, zorgt voor nieuwe inzichten, verbetert je soft skills, én het heeft ook heel wat voordelen voor je werkgever. Stap dus gerust met je vragen naar je collega’s, en bespreek met leidinggevenden hoe jullie samen sociaal informeel leren kunnen structureren.


Nog meer investeren in je persoonlijke groei?

De meeste persoonlijke groei boek je door verschillende leervormen te combineren. Wij staan niet aan je koffiezetapparaat, maar kunnen je wel een waaier aan formele opleidingen bieden.

Ontdek ons opleidingsaanbod voor werknemers


Tina Segebarth 6 augustus 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.