Leren op de werkvloer om medewerkers aan te trekken en te behouden

In een krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om talent te vinden en te behouden. Lees hier hoe leren op de werkvloer je daarbij kan helpen.

 Medewerkers vinden, onboarden, begeleiden in de ontwikkeling en uitbreiding van hun talenten … In elke fase van de employee journey blijft het een uitdaging om talent aan te trekken en aan boord te houden. Aandacht voor leren op de werkvloer in je organisatie kan dat veranderen. Het helpt je om jezelf te profileren als aantrekkelijke werkgever en om interne continuïteit te garanderen. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

Hoe zet het Paritair Comité 200 leren op de werkvloer in om wettelijk compliant te zijn, om medewerkers aan te trekken en hun concurrentiepositie te versterken? Cevora organiseerde een rondetafelgesprek met enkele bedrijven om de antwoorden te vinden. Deze gasten schoven aan bij onze gespreksleider Paul Diepenbrock, Learning Specialist bij Cevora:

  • Ann De Heyn (HR Business Partner bij Isabel Group)
  • Gude Verhaert (Academy Manager bij Circet Benelux)
  • Julie Van Calster (Training Advisor bij Comeos)
  • Liesbeth Van Baelen (Recruiter bij Colas Belgium)
  • Nouchka Roelants (Vakbondsverantwoordelijke bij ACV Puls)
  • Dirk Coenen (Strategic Partnership Expert bij Cevora)
  • Liesbeth Van Uytven (Head of Marketing bij Cevora)

De deelnemers van Cevora’s rondetafelgesprek


Talent vinden

Vooral de jongere generaties sollicitanten willen werken voor een bedrijf dat investeert in hun ontwikkeling en groeikansen biedt. Vergeet dus niet om je leermogelijkheden expliciet te promoten in je vacatures en tijdens jobbeurzen.

Of probeer om jong talent te vinden via alternatieve instroommanieren. Stages of trajecten zoals duaal leren geven een student de kans om praktijkervaring op te doen tijdens hun opleiding – misschien wel met een vast contract als gevolg? Voor jouw bedrijf is het dan weer een gouden kans om medewerkers te vinden in een moeilijke sector, en om beter te kunnen inschatten of er een ‘match’ is met je bedrijf.


Iemand die net van de schoolbanken komt, moet vaak nog veel leren – zeker op het gebied van assertiviteit en soft skills. Maar dat is niet erg, zolang je daar maar voor openstaat. Wij organiseren bijvoorbeeld diverse Young Graduate Programs, waarbij schoolverlaters kunnen meedraaien in al onze afdelingen.

Liesbeth Van Baelen, Recruiter bij Colas Belgium​


Liesbeth Van Baelen (Colas Belgium)


Talent onboarden

Dankzij een gestructureerd onboardingsproces raken je nieuwe medewerkers snel vertrouwd met hun kersverse rol en werkgever. In dat proces spelen je opleidingsbeleid en de bijbehorende tools een belangrijke rol.

Je kan bijvoorbeeld alle verplichte opleidingen voor een starter opnemen in één traject in je online leerbibliotheek. Op die manier is alle vereiste kennis gecentraliseerd en gemakkelijk toegankelijk. Nieuwkomers kunnen dan al het materiaal doorlopen in hun eigen tempo.

Via een Learning Management Systeem (LMS) volg je hun vooruitgang overzichtelijk op. Heeft iemand het traject afgerond? Vraag dan zeker naar hun feedback. Ontbreekt er bijvoorbeeld nog een bepaalde tutorial om nóg beter van start te kunnen gaan?


Voor elke functie hebben we bepaald welke opleidingen en verplichte certificaten nodig zijn om mensen goed on board te krijgen. Daarna volgt het opleidingstraject voor upskilling of bijscholing, dat we invullen op basis van iemands individuele leerbehoeften.

Gude Verhaert, Academy Manager bij Circet Benelux


Gude Verhaert (Circet Benelux)

Na de onboarding: continu leren en ontwikkelen

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het waarschijnlijk dat geen enkele sollicitant of nieuwkomer 100% bij de job past. Met een sterk opleidingsbeleid en aandacht voor leren op de werkvloer hoeft dat geen probleem te zijn. Zelfs nieuwkomers die (nog) niet over alle benodigde competenties beschikken, kunnen via opleidingen en begeleidingstrajecten groeien in hun functie.

Ook kunnen ze hun talenten ontdekken en uitbreiden via horizontale groeikansen (bijv. jobrotatie, interne overplaatsing). Bovendien zijn zulke voorbeelden van interne mobiliteit uitstekend voor je retentiecijfers. Je medewerkers voelen zich namelijk meer betrokken bij hun baan, en ze kunnen proeven van meer variatie.

Neem daarin ook je hr-afdeling mee. Door hen op te leiden in talentmanagement leren ze strategieën om het aanwezige talent beter te behouden en te ontwikkelen.

Cevora-oplossing: JobFit

In Cevora’s begeleidingstraject JobFit krijgen medewerkers meer inzicht in hun talenten en competenties, én in hoe ze fit blijven in hun job. Zo staat de juiste persoon steeds op de juiste plaats.

Leren op de werkvloer voor retentie

Vele bedrijven vinden het moeilijk om hun interne continuïteit te waarborgen. Door de hoge werkdruk in onze prestatiegerichte maatschappij vallen er steeds meer mensen langdurig uit. Dat leidt dan weer tot stress bij hun achterblijvende collega’s, hogere kosten (o.a. voor vervanging), minder productiviteit …

Je kan je opleidingsbeleid inzetten om welzijn op de werkvloer te stimuleren. Het is bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van je leidinggevenden om signalen van extreme stress en burn-out vroegtijdig te herkennen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Praktische opleidingen helpen hen om een kennisniveau te bereiken om gepast te reageren en iemand door te verwijzen indien nodig.

Medewerkers kan je dan weer leren hoe ze kunnen werken aan hun eigen (mentale en fysieke) gezondheid en een veilige, ondersteunende werkomgeving. Denk aan opleidingen over stressmanagement, ergonomie, change management (om verandering flexibel te omarmen) … Het gevolg: meer gemotiveerde en productieve medewerkers, en een sterkere binding tussen hen en je bedrijf.


Stress- en burn-outpreventie zit in het verplichte opleidingspakket van onze leidinggevenden. Maar we merken dat het in onze sector nog vaak een fluffy imago heeft. Via opleidingen sporen we onze leidinggevenden aan om initiatief te nemen als het niet goed gaat met iemand, en om dat moeilijke gesprek zelf aan te gaan.

Gude Verhaert, Academy Manager bij Circet Benelux


Cevora’s rondetafelgesprek over de skills van nu en morgen

Conclusie

Leren op de werkvloer is een krachtig instrument om talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden in een krappe arbeidsmarkt. Met een gestructureerde focus op ontwikkeling kan je nieuwkomers laten instromen via alternatieve trajecten, waarna ze hun eigen talenten kunnen leren ontdekken. Die variatie en betrokkenheid creëert meer tevreden en gemotiveerde medewerkers. Het resultaat? Meer continuïteit.


Ook (meer) investeren in het talent van je medewerkers?

Ons opleidingsaanbod – en dat van onze partners – bevat een waaier van mogelijkheden om hen volop te laten groeien.

Hier vind je ons volledige aanbod voor werkgevers.


Tina Segebarth 2 december 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.