Jouw vaardigheden up-to-date houden? 5 tips van loopbaanexperts

Welke richting wil jij uit met je carrière? En hoe zorg jij ervoor dat je je skills en vaardigheden fit houdt voor die toekomst? Met deze tips maak je er werk van.

 

Jouw vaardigheden up-to-date houden? 5 tips van loopbaanexperts

Probleemoplossend denken, zelfmanagement, samenwerken en technologische geletterdheid. Volgens het World Economic Forum zijn dat dé skills van de toekomst. Maar hoe hou jij je vaardigheden fit voor de toekomst? Ga aan de slag met deze 5 tips van loopbaanexperts.

We voelden deze loopbaanexperts aan de tand:

  • Nancy Bulens (toenmalig Learning & Development Manager bij Tobania, a Sopra Steria Benelux company)
  • Youness El Arnouki (Product Manager Sector Trainings bij Cevora)
  • Jolien Gorissen (Talent Development Specialist bij United Consulting)
  • Nele Havermans (Labour Market Expert bij Cevora)
  • Monica Janssens (People & Operations Manager bij Arch)
  • Stéphanie Josis (Learning & Development HR BP bij Inetum)
  • Joris Renard (Expert arbeidsmarktbeleid & vorming bij UNIZO)


1.Stel jezelf de vraag waar jij (over)morgen wil staan

Af en toe eens de balans opmaken van je loopbaan doet wonderen. Kijk voorbij je huidige werkgever en functie, en omschrijf wat je over twee, vijf of zelfs tien jaar bereikt wil hebben. Wil je promotie maken, je verdiepen in je huidige job of een carrièreswitch maken?

Maar net zo goed: wat heb je al verwezenlijkt in je loopbaan waar je echt trots op bent? Waar haalde je vooral voldoening uit? Als je bij die oefening wel wat begeleiding kan gebruiken, overweeg dan JobFit. Tijdens deze Cevora-workshop breng je je talenten en werkpunten in kaart, zodat je een zicht krijgt op je ontwikkelingspotentieel.


Joris Renard, expert arbeidsmarktbeleid & vorming bij UNIZO: 

Joris: “Trek gewoon eens je stoute schoenen aan en test of je skills nog goed liggen in de markt. Stuur je cv op en je zal snel merken of potentiële werkgevers interesse hebben in je profiel.”


2.Giet je ambities in een ontwikkelingsplan

Met loopbaanontwikkeling is het een beetje zoals met sporten: met goede voornemens alleen raak je niet ver. Maak daarom – eens je je doelen hebt bepaald – een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP. Welke opleidingen volg je best om je skills bij te spijkeren? Zijn er projecten die je kan meevolgen vanaf de zijlijn? Welke andere leervormen (bv. boeken en e-books, podcasts, webinars, mentorship) helpen je verder? Plak ook overal een realistische timing op en het aantal uren dat je aan je leermomenten kan of mag spenderen.

Stéphanie Josis, Learning & Development HR BP bij Inetum

Stéphanie: “Ik heb zelf ook soms moeite met de ‘overload’ aan info en kanalen om bij te leren – het stopt nooit. Je wil up-to-date blijven, creatief en innoverend zijn, maar de valkuil is dat je verdwaalt in de massa aan dingen die je wil leren. Daarom bepaal ik een koers voor mijn huidige job en mijn loopbaan. Ik stel mezelf leerprioriteiten die gekoppeld zijn aan de vereiste vaardigheden voor mijn job enerzijds en om mijn carrière uit te stippelen anderzijds. Met de SMART-techniek haak ik daar vervolgens actiepunten aan vast.”


3.Durf uit je comfortzone te treden

Als het over groeien in je loopbaan gaat, dan ligt promotie maken het meest voor de hand. Wil je doorgroeien naar een leidinggevende rol, dan focus je best (nog meer) op leiderschapsskills, zoals verbindend communiceren, delegeren en coachen.

Maar relevant blijven voor de toekomst kan zoveel meer betekenen dan de hiërarchische ladder opklimmen. Sommige jobs of taken zullen stelselmatig belangrijker worden. Denk maar aan doorgedreven vakexpertise gekoppeld aan kritisch denken. Misschien droom jij er wel van om als deskundige je collega’s verder te helpen? Of wil je liever meedraaien op een andere afdeling of zelfs in een compleet andere werkomgeving? Alles kan, als je je mogelijkheden breed genoeg bekijkt.

Nancy Bulens, toenmalig Learning & Development Manager bij Tobania

Nancy: “Het is niet omdat je een taak vlekkeloos uitvoert, dat jij dat de komende twintig jaar moet blijven doen. Je skills verbreden of verdiepen kan veel nieuwe zuurstof geven. Dus blijf nieuwsgierig, op elke leeftijd!



4. Zorg dat je opgedane kennis ook echt laat renderen in je job

Heb je een opleiding gekozen in samenspraak met je leidinggevende? Stel hem of haar dan vooraf al de vraag wat de verwachtingen zijn: hoe wil jouw leidinggevende dat jij je nieuwe kennis toepast in je dagelijkse job?

Leg ook al enkele follow-up-gesprekken vast met je leidinggevende. Zo kan je nagaan of de verwachtingen effectief zijn ingelost, en of hij of zij bepaalde vervolgopleidingen ziet voor jou. Ook belangrijk om te bespreken: kan jij je opgedane kennis doorgeven aan collega’s (on the job of via een interne learningsessie)?

Jolien Gorissen, Talent Development Specialist bij United Consulting

Jolien: “Het is een vaak gehoorde frustratie: mensen weten al op voorhand dat er in de praktijk niet veel gaat veranderen na het volgen van de opleiding. Daarom is het zo belangrijk dat je vooraf met je leidinggevende afspraken maakt over de toepassing in de praktijk. Vraag na een aantal maanden ook feedback: merkt je leidinggevende echt een verschil in de manier waarop je bepaalde taken aanvliegt?”


5.Grijp elke gelegenheid aan om te leren

Bij leren denk je misschien meteen aan formele opleidingstrajecten om vaardigheden op een gestructureerde manier onder de knie te krijgen of aan te scherpen. Maar er zijn ook tal van manieren om informeel te leren. Denk maar aan een podcast onderweg naar het werk, nieuwsbrieven in je mailbox, tv-reportages, TED-talks enzovoort.  Daarnaast wissel je natuurlijk continu kennis en ervaringen uit met je collega’s.

Joris: “Fit blijven in je job en loopbaan is een wisselwerking tussen informeel en formeel leren. On the job leer je eigenlijk het meeste, gewoon door op verkenning te gaan en nieuwe dingen uit te proberen in overleg met collega’s. Formele opleidingen dienen dan weer om bepaalde skills of kennis verder uit te diepen.


Wil je blijven groeien als persoon en beter worden in je job?

Blader door ons volledige opleidingsaanbod.


Tina Segebarth 24 oktober 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.