Taboes op de werkvloer: we hebben er allemaal mee te maken, maar we vermijden ze liever. Toch zijn ze van invloed op het welzijn van medewerkers en de werksfeer. Of het nu gaat om gezondheidskwesties, financiële zorgen of persoonlijke onderwerpen, taboes kunnen gesprekken in de weg staan en maken dat mensen zich minder comfortabel voelen op het werk.
In onze Learning Snack 'Taboes op de werkvloer' deelt Filip De Groeve, expert in inclusie en taboedoorbreking, enkele bijzondere inzichten. Filip startte als apotheker, maar vond zijn passie in marketing. Meer dan 13 jaar sprak hij wereldwijd met honderden vrouwen over zwangerschap en moederschap. Vandaag helpt hij bij Coloplast Nederlanders met intieme gezondheidsproblemen. Wat al zijn gesprekken verbindt? Taboes. Tijd om ze te doorbreken!
Want een werkplek zonder taboes, dat is de sleutel tot een productievere en inclusievere omgeving.
De Learning snack (her)bekijken?
Filip De Groeve, expert inclusie en taboedoorbreking.
Aan de slag met diversiteit en inclusie?
Schrijf je in voor onze opleiding over diversiteit en inclusie bij rekrutering.
Wat zijn taboes en waarom bestaan ze?
Taboes zijn onderwerpen waarover we liever niet praten omdat ze als ongemakkelijk of onbeleefd worden beschouwd. Denk aan persoonlijke thema’s zoals menstruatie, ziekte of financiële problemen. Maar waarom liggen sommige onderwerpen zo gevoelig?
Filip De Groeve : “De context bepaalt of iets taboe is. Je bespreekt bijvoorbeeld een relatieprobleem gemakkelijk met een vriend, maar op de werkvloer hou je het liever voor jezelf.” Taboes zijn namenlijk niet universeel, maar hangen sterk af van cultuur, tijdgeest en omgeving. Zo is zwangerschap enkel een taboe tijdens een sollicitatiegesprek.
Taboes beperken niet alleen gesprekken, ze hebben ook invloed op de mentale gezondheid en het welzijn van medewerkers.
De meeste taboes hebben betrekking op:
- Lichaamssappen – menstruatie, urine, stoelgang …
- Gezondheid – zowel zichtbare als onzichtbare aandoeningen
- Financiën – salaris, schulden en geldzorgen
- Relaties – vooral relatieproblemen
Hoe doorbreek je taboes op de werkvloer?
De werkvloer is een sociale context waarin taboes een grote impact hebben. Werknemers die zich niet veilig voelen, zijn minder productief. Taboes doorbreken draagt bij aan een gezondere werksfeer en betere resultaten. Maar hoe begin je eraan?
Enkele praktische tips:
1. Open het gesprek
Draag als leidinggevende of collega actief bij aan een cultuur waarin taboes bespreekbaar zijn. Ga open gesprekken aan over bijvoorbeeld mentale gezondheid of ziekteverzuim. Wanneer jij als voorbeeld fungeert, geef je anderen de ruimte om ook open te zijn.
2. Wees empathisch
Iedereen heeft zijn eigen grenzen en onzekerheden. Door empathie te tonen, creëer je een veilige omgeving waarin medewerkers zich niet hoeven te verbergen. Dat betekent dat je niet alleen luistert, maar ook begrip toont voor de verschillende uitdagingen waar mensen mee te maken hebben.
3. Stimuleer inclusie
Zorg ervoor dat de werkplek inclusief is voor iedereen, ongeacht achtergrond, gezondheid of persoonlijk leven. Een gesprek over diversiteit en inclusie doorbreekt taboes en creëert een positieve cultuur.
Wil je meer weten over de inclusieve werkplek?
Taboes doorbreken: een must op de werkvloer
Taboes beïnvloeden de werkplek op verschillende niveaus, van ongemakkelijke gesprekken tot uitgesloten medewerkers. Maar door openlijk over taboes te praten en inclusie te bevorderen, verbetert niet alleen het welzijn van werknemers, maar ook hun productiviteit. Het is hoog tijd om het gesprek aan te gaan over ongemakkelijke onderwerpen.
Door taboes te doorbreken, creëer je een werkomgeving waar medewerkers zich veilig en ondersteund voelen. Het resultaat? Meer betrokkenheid, productiviteit en een inclusieve organisatie.