Hoe bescherm je je online accounts? Bekijk de Learning Snack

Bij 95% van de cyberincidenten zijn mensen de oorzaak. Bescherm je online accounts met unieke paswoorden, wachtwoordmanager en multifactorauthenticatie.

Hoe je je online accounts goed beschermt? Bekijk de Learning Snack

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Logisch dus dat de digitale wereld het actieterrein bij uitstek wordt van criminelen. Kennis van cybersecurity is dus niet alleen belangrijk voor IT-departementen, maar ook voor elke gebruiker zelf. Dirk Tielens, docent in Office en cybersecurity, vertelt hoe je je online accounts zo goed mogelijk beschermt.


Waarom cybersecurity niet alleen een zaak van IT is

Aan online veiligheid hangt natuurlijk een belangrijke IT-component vast. Zo investeren IT-afdelingen in firewalls – een digitale muur tussen het interne netwerk en het internet –, antivirussoftware en regelmatige updates van systemen en programma’s.

Maar juist omdat systemen steeds beter dichtgetimmerd zijn, richten hackers zich meer en meer op de eindgebruikers ervan. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95% van alle cyberincidenten veroorzaakt worden door mensen.

Het gaat concreet om phishing, het kraken van zwakke wachtwoorden en verloren of onbewaakte apparaten met toegang tot persoonsgegevens en data in de cloud. Cybercriminelen leiden mensen om de tuin of ze rekenen op de beperkte IT-kennis van veel gebruikers om persoonlijke gegevens te pakken te krijgen.

(Her)bekijk de Learning Snack van Dirk

“Amateurs hacken systemen, professionals hacken mensen”, start Dirk Tielens zijn Learning Snack over cyberveiligheid. Dirk is docent bij Cevora en bouwde expertise in cyberveiligheid op als IT-verantwoordelijke van een Limburgse scholengroep.

De gevolgen van hacking zijn desastreus: van systemen die lam liggen over het verlies van cruciale data tot identiteitsfraude. In zijn Learning Snack deelt Dirk hoe jij je als eindgebruiker kan beschermen in de digitale wereld. Hij geeft enkele praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan.

Bekijk hier de Learning Snack

Dirk Tielens tijdens zijn Learning Snack


5 quick wins om je als gebruiker beter te beschermen

1. Schakel multifactorauthenticatie in

Multifactorauthenticatie (MFA) is een manier om de authenticiteit van een gebruiker op meer dan één manier te verifiëren. In de praktijk gaat het meestal om twee verschillende manieren, vandaar ook de benaming tweefactor- of tweestapsverificatie.

Het bekendste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld je bankkaart met pincode. Zowel de kaart als de code zijn nodig om toegang te krijgen tot je rekening. Dus een dief moet beide in handen krijgen om aan jouw geld te kunnen.

Via een authenticatie-app op je smartphone (bv. Microsoft Authenticator (link NL- link FR)) kan je zo’n extra beveiligingsstap inbouwen. Tijdens het inlogproces ontvang je dan een code via de app op je telefoon. Alleen in combinatie met je persoonlijke wachtwoord krijg je toegang, bijvoorbeeld tot de interne systemen van je bedrijf.



2. Werk met sterke wachtwoorden

Vermijd evidente paswoorden zoals je verjaardag, de naam van je kinderen of huisdieren enzovoort. Wist je bijvoorbeeld dat het paswoord 123456 wereldwijd meer dan 42 miljoen keer wordt gebruikt?

Maar steeds hetzelfde wachtwoord recycleren is net zo goed onveilig. Krijgt een hacker dat ene paswoord in handen, dan staat de deur tot al jouw gegevens immers wijd open. Voor elke login een apart sterk paswoord aanmaken is dus de boodschap.

Tips voor een sterk wachtwoord

  • Ga voor een wachtwoord van 8 tot 14 karakters lang
  • Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • Maak een wachtwoordzin die alleen voor jou betekenis heeft


3. Gebruik een wachtwoordmanager

Al je unieke paswoorden kan je opslaan en beheren in een wachtwoordmanager. Je gebruikersnamen en wachtwoorden komen in die digitale kluis terecht, jij hoeft enkel nog het wachtwoord van de wachtwoordmanager zelf te onthouden.

Bekende wachtwoordmanagers zijn Lastpass, Bitwarden en Keepass, maar er zijn er nog ontelbare andere op de markt. Bezoek je via zo’n wachtwoordmanager een website, dan worden je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch ingevuld.

4. Check of je zelf ooit gehackt bent

Via haveibeenpwnd.com achterhaal je heel snel of je mailadres betrokken is geweest in een datalek. Is dat zo, sla dan niet in paniek, maar wees wel extra op je hoede. De kans bestaat dan namelijk dat je phishingmails binnenkrijgt op dat mailaccount. Of dat het gebruikt wordt voor allerlei promoacties zonder dat je erom gevraagd hebt.

Check op haveibeenpwnd.com  ook eens of een van je veelgebruikte paswoorden gehackt is. Gehackte paswoorden moet je uiteraard meteen veranderen.


5. Gebruik je gezond verstand

Denk altijd twee keer na voor je klikt op een mail of je persoonlijke gegevens deelt met een onbekende partij – via mail, sms of telefoon. Via safeonweb.be vind je heel wat tips om phishing te ontmaskeren, samen met actuele dreigingen waar je aandachtig voor moet zijn.


Op zoek naar nog meer tips over online veiligheid?

Leer de belangrijkste online dreigingen kennen en hoe erop te reageren.


Tina Segebarth 24 oktober 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.