Werkgeluk is ‘het gevoel van welbevinden dat je ervaart bij het verrichten van je werk, omdat je je betrokken voelt bij de taken die je uitvoert’. En dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. Je werkgever bouwt aan jouw werkgeluk door een werkkader te creëren waarin ruimte is voor autonomie, verantwoordelijkheid, persoonlijke groei en positieve relaties. Maar ook als werknemer heb je een verantwoordelijkheid op te nemen.
Zo bouw je als werknemer actief mee aan je eigen werkgeluk:
1. Check of je basisvoorwaarden goed zitten
Werkgeluk kan pas gedijen wanneer de basisvoorwaarden vervuld zijn voor jouw jobtevredenheid. Een billijk loon en eerlijke arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld, maar ook de juiste technische ondersteuning om je job naar behoren uit te voeren.
Als medewerker heb je hier niet altijd zelf vat op. Maar schort er iets op dat vlak, dan is het wél aan jou om bij de betrokken diensten of personen het gesprek aan te gaan en te polsen naar oplossingen. Je job kneden in functie van je werkgeluk noemen we jobcrafting of baanboetseren.
2. Communiceer op een open manier
Geen (werk)geluk zonder verbondenheid en menselijk contact. Hiervoor is open communicatie – in de verdediging schieten is uit den boze – hét toverwoord. Wie op het juiste moment eerlijk, integer en transparant communiceert, kan eigenlijk alles zeggen tegen iedereen. Meer nog, je smeedt een vertrouwensband met je collega’s, want iedereen weet dat er geen verborgen agenda’s zijn.
Wanneer de job en de waarden van je bedrijf aansluiten bij je intrinsieke drijfveren, dan heb je een gezonde voedingsbodem voor werkgeluk.
3. Train je positieve mindset
Ons brein heeft de gewoonte om eerst het negatieve te spotten. Perfect te verklaren vanuit ons overlevingsinstinct, maar voor ons werkgeluk niet altijd bevorderlijk. Gelukkig kan je je mindset oefenen om die negatieve aspecten meer naar de achtergrond te bannen.
Zo kan je bijvoorbeeld op het einde van je werkdag drie zaken noteren die je positief zijn bijgebleven: die krappe deadline die je toch hebt gehaald, een compliment van een tevreden klant, lunchen in de zon met je collega’s …
4. Bewaak je stressniveau
Misschien bezorgt je werkomgeving je flink wat stress. Omdat je job fysiek of mentaal zwaar is, het niet altijd botert binnen je team of met je leidinggevende, je verantwoordelijkheden niet helder zijn enzovoort. Daarbovenop speelt je persoonlijkheid een rol: je kan moeilijk neen zeggen, wil altijd de puntjes op de i, durft niet altijd uit te komen voor je mening …
Belangrijk is dat je inzicht krijgt in je eigen stressmechanismen, om die vervolgens beter onder controle te leren houden. Zo bepaal je zelf hoe je met stresserende situaties omgaat en ben je minder afhankelijk van anderen of externe omstandigheden.
5. Som je energiegevers en -vreters op
Je voert je taken uit met de vingers in de neus en toch sleep je je elke dag naar het werk. Herkenbaar? Dat komt vaak omdat je geen of onvoldoende voldoening haalt uit je job.
De kans is groot dat je weliswaar binnen je competenties – een set van aangeleerde vaardigheden – werkt, maar dat je je talenten niet kan botvieren. Gevolg: je job bezorgt je geen energie, maar is eerder een energievreter. Is dat het geval, trek dan aan de alarmbel bij je leidinggevende of hr en zoek samen naar een oplossing om opnieuw zuurstof te krijgen in jouw takenpakket.
6. Doe je waardencheck
Waarvoor kom jij ’s ochtends graag je bed uit? Of: welke bijdrage wil jij leveren voor je naasten, je collega’s, je organisatie of de bredere maatschappij?
Wanneer je job en de waarden van je bedrijf aansluiten bij je intrinsieke drijfveren, dan heb je een gezonde voedingsbodem voor werkgeluk. Maak dus tijd voor een eerlijke waardencheck en durf bij een eventuele mismatch de nodige stappen te zetten.
Lang verhaal kort: werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer. Maar ook wanneer jouw organisatie er vandaag nog niet actief op inzet, kan jij zelf aan de slag. Zet deze tips om in de praktijk en laat jouw werkgeluk en dat van je collega’s groeien.