Eerste Hulp Bij Opleidingsplannen: (her)bekijk de webinar

Hoe stel je een opleidingsplan op? Wat zijn de voordelen? Je krijgt alle informatie op een rij in een overzichtelijk webinar. Lees hier de samenvatting.

Telt jouw bedrijf minstens 20 voltijdse werknemers? Dan ben je verplicht om vóór 31 maart 2025 een opleidingsplan op te stellen en te laten goedkeuren. Binnen een maand na de inwerkingtreding moet je het ook (online) indienen bij de FOD WASO. Maar wat houdt zo’n plan precies in? En welke voordelen heeft het voor je bedrijf? Wij zetten alle informatie op een rij in de webinar ‘Eerste Hulp Bij Opleidingsplannen’ met docent Dirk Van Damme – inclusief handige template.


Je opleidingsplan: méér dan een opsomming

Je opleidingsplan bevat alle opleidingsactiviteiten die je als werkgever plant voor je werknemers gedurende (minimum) één jaar.

Het plan is een onderdeel van de arbeidsdeal van 2022. Die wil het arbeidsrecht flexibeler maken, de balans tussen werk en privé verbeteren en een tewerkstellingsgraad van 80% realiseren tegen 2030. Opleidingen spelen daarin een cruciale rol.


Vraag tegen 15 maart advies aan je stakeholders en werk je opleidingsplan tegen 31 maart af.

 

Tegen 15 maart moet je ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging (en eventueel je medewerkers) advies uitbrengen over de invulling van je opleidingsplan. Houd er rekening mee dat je je ontwerp minstens 15 dagen voor hun vergadering bij hen indient. Je voorstel moet dus begin maart klaar zijn.

 Wat voor advies mag je dan precies verwachten? Denk bijvoorbeeld aan feedback op de relevantie van de voorgestelde opleidingen, praktische aspecten qua planning etc. Die transparantie is essentieel voor een hoge betrokkenheid bij je plan en een nauwe opvolging ervan.

 Tegen 31 maart moet je opleidingsplan voor 2025 afgerond en beschikbaar zijn voor alle stakeholders. Binnen één maand na de inwerkingtreding moet je het plan ook online indienen bij de FOD WASO (Link NL - Link FR). Die indieningstermijn staat in een nieuw koninklijk besluit (september 2024) en geldt voor alle opleidingsplannen vanaf 2025.

Voor de opleidingsplannen voor 2023 en 2024 geldt een andere termijn. Deze documenten kan je ten laatste op 1 maart 2025 elektronisch indienen bij de FOD WASO.


Alles over het opleidingsplan in een uurtje 

Heb je het webinar ‘Eerste Hulp Bij Opleidingsplannen’ gemist? Of wil je het graag opnieuw bekijken? Dat kan!

(Her)bekijk hier de webinar


Heb in je opleidingsplan aandacht voor inclusie en non-discriminatie.


Enkele aandachtspunten uitgelicht

Maak in je opleidingsplan het onderscheid tussen formele en informele opleidingen. Formele opleidingen zijn gestructureerde en vooraf geplande leeractiviteiten, die vaak extern worden georganiseerd in een klaslokaal (bijv. een Excel-cursus) of door het bedrijf zelf. Informele opleidingen vinden eerder spontaan plaats op de werkplek (bijv. uitleg van een collega) of daarbuiten (bijv. conferenties, een vakboek lezen, een webinar volgen).

Neem, indien van toepassing, enkele actiepunten op rond het tekort aan sollicitanten in knelpuntberoepen. Met welke maatregelen ga je met jouw organisatie bijdragen om die schaarste op onze arbeidsmarkt aan te pakken en terug te dringen?

Heb in je opleidingsplan ook aandacht voor inclusie en non-discriminatie. Hoe zorg je dat alle werknemers (m/v/x) hun talenten kunnen ontplooien en zich thuis voelen? Besteed speciale aandacht aan genderdimensie, risicogroepen, vijftigplussers, medewerkers van buitenlandse origine en mensen met een beperking. Door in te zetten op hun specifieke vaardigheden en behoeften bevorder je een soepele integratie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je klaslokalen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.


Het individuele recht op opleiding

Een opleidingsplan moet overeenkomen met het individuele recht op opleiding (voor bedrijven met meer dan 20 voltijdse werknemers). Volg daarbij het groeipad van het PC 200:

  • Vanaf 1 januari 2024: 3 individuele opleidingsdagen per jaar per voltijdse medewerker
  • Vanaf 1 januari 2026: 4 individuele opleidingsdagen per jaar per voltijdse medewerker
  • Vanaf 1 januari 2028: 5 individuele opleidingsdagen per jaar per voltijdse medewerker


Een goed opleidingsplan helpt je ook je strategische bedrijfsdoelen te behalen.


De voordelen van een opleidingsplan

Een opleidingsplan geeft al je medewerkers de kans om te investeren in hun unieke talenten en vaardigheden. Die stimulans kan op termijn leiden tot een gezonde leercultuur, waarin je werknemers alle ruimte krijgen voor persoonlijke groei.

Een goed opleidingsplan helpt je ook je strategische bedrijfsdoelen te behalen. Je denkt namelijk na over je concrete leerdoelen en -behoeften in functie van je bedrijfsstrategie (zie verder). Welke vaardigheden ontbreken er nog om je werknemers én dienstverlening te perfectioneren? Op basis daarvan kan je strategische opleidingskeuzes maken – en zo je bedrijfsdoelen gericht bereiken.

 Dat versterkt dan weer de concurrentiepositie van je bedrijf. Goed opgeleide medewerkers maken je bedrijf wendbaar en weerbaar en zetten je op de kaart als aantrekkelijke werkgever. Talent aantrekken en behouden wordt op die manier minder uitdagend.

Stap 1: betrek je missie, visie en doelen bij je opleidingsplan.

In 7 stappen naar een opleidingsplan

1. Haal je missie, visie en doelen erbij

Wat zijn de missie en visie van jouw bedrijf? Welke doelen wil je in de (nabije) toekomst bereiken om verder te bouwen aan die missie en visie? Zet ze op een rij, zodat je een duidelijk beeld hebt van de richting die je bedrijf wil uitgaan.

2. Breng veranderingen in kaart

Welke geplande veranderingen (op korte, middellange en lange termijn) beïnvloeden de toekomstvisie van je bedrijf? Dat inzicht helpt om strategische opleidingsinitiatieven te ontwikkelen.

 Ga je volgend jaar bijvoorbeeld een nieuw CRM-systeem uitrollen? Met een opleiding kunnen medewerkers de tool alvast beter leren kennen en kom je tegemoet aan eventuele onzekerheden.

3. Definieer een leervisie en -beleid

Bespreek samen met je leidinggevenden hoe opleidingen en talentontwikkeling kunnen bijdragen aan de bedrijfsdoelen. Wie is verantwoordelijk voor het opleidingsplan, de uitrol en/of de opvolging? Welke leerdoelen wil je bereiken en hoe?

Je kan bijvoorbeeld een mentorprogramma starten om informeel leren te stimuleren of bijscholingen plannen om productkennis up to date te houden. Neem daarvoor zeker eens een kijkje naar onze opleiding ‘Mentorschap in actie: praktische vaardigheden voor effectieve begeleiding’.


Informeel leren

In onze nieuwe opleiding ‘Informeel leren: van verplichting naar kans voor een sterk leerklimaat’ ontdek je hoe je informeel leren een (terechte) plaats geeft in je leercultuur. Of neem een kijkje op onze blog. Daar bundelden we enkele inspirerende inzichten uit ons rondetafelgesprek over informeel leren:

Bekijk wie welke vaardigheden nodig heeft om zijn takenpakket succesvol uit te voeren.

4. Maak een behoefteanalyse

Bekijk per werknemer, team, functiegroep… wie welke vaardigheden nodig heeft om het bijbehorende takenpakket succesvol uit te voeren. Link die behoeften aan je leer- en bedrijfsdoelen.

 Staat (bijvoorbeeld) de procedure voor klachtenbehandeling nog niet op punt? Neem dan een specifieke training op voor dat doel. Je Customer Success-team verwerft dan de nodige skills om zichzelf en de interne werking nog beter te maken.

5. Stel het opleidingsplan op

Integreer alle noodzakelijke opleidingsmomenten die nodig zijn om de individuele en collectieve doelen te bereiken. Gebruik eventueel een handige template, zoals die van Cevora (zie verder). Ook het sociaal fonds van het APCB biedt een gebruiksvriendelijk model aan (link NL- Link FR)

6. Organiseer de opleidingsactiviteiten

Plan de leermomenten concreet in – boek (externe) trainers, reserveer lokalen … Bekijk bijvoorbeeld de opleidingen van Cevora (hier overzichtelijk gesorteerd per thema) of ontdek welke opleidingen specifiek voor je sector (deels) vergoed worden voor PC 200-bedrijven en -bedienden.


Met de Cevora-template voldoe je eenvoudig aan het wettelijke kader van de arbeidsdeal.


7. Bepaal evaluatiecriteria – en volg die op

Koppel elke doelstelling van je opleidingsplan aan een reeks evaluatiecriteria. Die gebruik je om na afloop de opleidingen te beoordelen – en het plan bij te sturen, indien nodig.


De Cevora-template

Hoe ziet zo’n opleidingsplan er nu concreet uit? Het goede nieuws: dat mag je helemaal zelf kiezen. Het betere nieuws: er zijn allerlei tools om je op weg te helpen.

Met de Cevora-template, bijvoorbeeld, voldoe je eenvoudig aan het wettelijke kader van de arbeidsdeal. Het bevat een overzicht van alle verplichte gegevens en biedt ruimte om je strategische kader toe te lichten – inclusief leervisie en SMART opleidingsdoelen.

De template bevat ook twee extra tabbladen specifiek voor bedrijven die niet werken met een Learning Management Systeem (LMS). Daarmee kan je de opleidingen en de individuele opleidingsrekening per werknemer laagdrempelig opvolgen.


Aan de slag gaan met je opleidingsplan?


Ga naar deze pagina en krijg meteen toegang tot de Cevora-template. 

Wil je meer verduidelijking, bekijk dan de volledige webinar.

 Wil je graag nog wat meer praktische handvaten voordat je van start gaat? Schrijf je dan in voor onze workshop ‘Van behoefte tot actie: ontwikkel en volg je opleidingsplan’.


Gwendolyn De Zanger 11 februari 2025
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.