5 tips : hoe motiveer je jezelf om bij te leren in je job?

Meer bewegen, gezonder eten, op tijd naar bed… Maak jij ook soms goede voornemens? Maar jezelf motiveren om die ook echt uitvoeren, is natuurlijk andere koek. Met bijleren is dat niet anders. Hr-trainer en coach Dries De Schutter van KOS Learning helpt je om in vijf stappen een leerplan samen te stellen en echt werk te maken van autonoom leren.


1. Bepaal je leerdoel

Uit nieuwsgierigheid, om te groeien in je job, om bij te blijven in onze snel veranderende werkomgeving … Kortom: waarom wil jij precies bijleren? Hoe evident het ook klinkt, omschrijf goed je leerambitie voor jezelf. Met een helder doel voor ogen houd je je inspanningen namelijk veel makkelijker vol.

Promotie maken kan ook zo’n leerdoel zijn. Om op te klimmen naar een leidinggevende functie, moet je soms opleidingen volgen, zoals coachend leiderschap of teammanagement. Of misschien wil je je net verder gaan verdiepen in je vertrouwde vakgebied. Of liet je je oog vallen op een compleet andere functie binnen je bedrijf en wil je je daarvoor klaarstomen?

Tijdens de Cevora Academy Talks, een event voor de docenten en career coaches van Cevora op 14 oktober 2022, gaf hr-coach Dries De Schutter van KOS Learning een workshop over autonoom leren.

2. Maak een actieplan (en een plan b)

Bijleren is een beetje als sporten: met goede voornemens alleen spring je niet ver. Maak daarom – eens je je leerdoel hebt bepaald – een leerplan. Je kan hiervoor je licht opsteken bij collega’s of je leidinggevende. Of ga met deze vragen aan de slag om je actieplan vorm te geven:

  • Welke opleidingen kan je – of zou je moeten – volgen om je leerdoel te bereiken?
  • Welke opleidingen moet je verplicht volgen?
  • Kan je on the job leren van collega’s, eventueel zelfs binnen andere teams (peer learning)?
  • Zijn er projecten die je vanaf de zijlijn kan meevolgen?
  • Welke andere leervormen (bv. boeken, podcasts, congressen) helpen je verder?

Plak ook overal een realistische timing op: wanneer kan je die cursus precies volgen of dat congres meepikken? Wat is voor jou haalbaar qua aantal boeken, webinars of podcasts op jaarbasis?

Voor extra motivatie: voorzie een plan b

Misschien kreeg je er plots werk bij door uitval van een collega. Of dat grote order viel onverwacht toch nog binnen. Tal van omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je je leerplan niet kan volgen. Een plan b zorgt dan voor gemoedsrust: misschien organiseren ze die cursus later op het jaar opnieuw? En de highlights van dat congres kan je ongetwijfeld ook online meepikken.

Tot slot bepaalt het prijskaartje je leerplan. Want de prijs van externe opleidingen en congressen kan snel oplopen. Werkt je bedrijf niet met een vast opleidingsbudget, vraag dan zeker aan je leidinggevende wat je mag spenderen.

Wist je dat...

je bij Cevora helemaal gratis opleidingen volgt binnen een brede waaier aan thema’s?

Neem een kijkje in onze opleidingscatalogus


3. Voorzie de nodige rustpauzes

De nodige tijd vrijmaken in je agenda is de volgende stap in de concretisering van je leerplan. Anders dreigt het op de achtergrond te verdwijnen. Maar wees ook niet té ambitieus, want leren vraagt een extra inspanning bovenop je dagelijkse routine.

Las daarom in je leerplan ook eens een rustpauze in. Heb je net een bepaalde opleiding gevolgd, dan hoeft de lat niet meteen opnieuw hoger. Hop dus niet van de ene training naar de andere, maar pas wat je geleerd hebt eerst toe in je job. Dat vraagt ook concentratie en het nodige aanpassingsvermogen. Je leerplan mag dus gerust ambitieus zijn, maar het moet haalbaar blijven voor jezelf, je team en je organisatie.


4. Betrek anderen bij jouw leerproces


Volg een opleiding samen
 met een van je collega’s. Of lees met zijn tweeën hetzelfde boek en las een reviewmoment in bij een kop koffie. Zowel je eigen team als collega’s van andere afdelingen kunnen jouw klankbord zijn. Of je helpen om wat je leerde toe te passen in je job. Of jouw dingen bijleren on the job (peer learning). Maar ook gewoon eens polsen hoe het gaat, motiveert je om het vol te houden.


5. Grijp elke leerkans aan

Denk maar aan afgewerkte projecten: die kunnen heel wat nuttige inzichten opleveren voor jou en je collega’s. Denk maar aan mogelijke verbeterpunten qua planning, communicatie, klantencontact … En waar haalde je echt voldoening uit? Voorzie bewust tijd voor reflecties in je leerplan. Want met het afsluiten van een project dient zich meestal meteen een volgend aan.

Tot slot gebeurt het soms dat je een opleiding moet volgen, omdat je bedrijf of leidinggevende die oplegt. Beschouw dit niet als zomaar een verplicht nummer, maar motiveer jezelf: waar zitten de interessante modules in dit programma? Welke zaken helpen mij verder voor mijn persoonlijke ontwikkeling? Zo haal je ook uit een verplichte opleiding het maximum.

Groeien in je loopbaan met een Cevora-opleiding?

Neem een kijkje in onze opleidingscatalogus.



Cindy Drouguet 14 februari 2023
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.