Als hr-professional of zaakvoerder van een kmo weet je het maar al te goed: met je vacatures de juiste kandidaten aanspreken, is geen sinecure. “Organisaties vergeten vaak dat ze met hun vacature mensen moeten verleiden”, zegt Vanessa Mazur. “Je moet niet wachten tot een kandidaat jou versiert.”
“Beschrijf in je vacature niet de ideale kandidaat. Stel je organisatie voor en probeer er zo voor te zorgen dat de juiste profielen solliciteren. Het is misschien een grappige vergelijking, maar de relatie tussen een organisatie en een medewerker lijkt heel erg op die van een getrouwd koppel. Het arbeidscontract is in die metafoor het huwelijkscontract. En de vacaturetekst? De liefdesbrief waarmee je je toekomstige partner over de streep trekt.”
En iedereen weet: een liefdesbrief schrijven is niet vanzelfsprekend. Een vacature dus ook niet. Hier zijn 5 gouden tips voor een geslaagde vacature:
1. Definieer en communiceer je waarden
Begin bij jezelf en bepaal de waarden van je organisatie. Pas als je die scherp hebt gesteld, kan je op een coherente manier over je bedrijfscultuur communiceren. Maakt humor daar deel van uit, trek die lijn dan door in je vacature. Maar is dat niet zo, dan blijf je daar best van weg.
2. Gebruik heldere taal
Vermijd in je vacaturetekst termen die alleen medewerkers van je organisatie begrijpen. Dat begint al bij de functietitel, het belangrijkste element van je vacature. Die moet aantrekkelijk zijn, maar ook heel duidelijk en concreet. Anders dreig je heel wat kandidaten te mislopen.
3. Maak duidelijk wat je te bieden hebt
Wees transparant en eerlijk. Leg duidelijk uit hoe je organisatie in elkaar zit, wat je ambities zijn en wat je je medewerkers te bieden hebt. Vertel ook wat de groeimogelijkheden zijn, zowel binnen de functie zelf als op promotievlak. En communiceer ook eerlijk als die mogelijkheden eerder beperkt zijn. Voor sommigen is opklimmen op de ladder geen must. Lieg in ieder geval nooit!
4. Maak elke vacature uniek
Maak niet de fout de functieomschrijving van gelijkaardige profielen te copy-pasten in elke vacature. Laat de toekomstige leidinggevende op papier zetten wat de specifieke functievereisten zijn. Zoek ook niet zomaar een kopie van de voorganger, maar denk na over extra troeven die de vervanger te bieden kan hebben. Pas na die oefening kan je een vacature op maat schrijven.
5. Toon respect voor je kandidaten
Duidelijke communicatie over het sollicitatieproces is een teken van respect voor je kandidaten. Geef daarom aan hoe en wanneer je de eerste selectie maakt, de gesprekken organiseert, tests afneemt en de definitieve keuze maakt. Communiceer ook welk type contract klaarligt, wat de opties voor thuiswerk zijn en of je met een vast uurrooster of glijdende uren werkt.
De 5 tips concreet toegepast op je vacature
Om je vacature zo doelgericht mogelijk te maken, moet die deze informatie bevatten:
- Een voorstelling van je organisatie, haar cultuur en waarden.
- Een duidelijke functietitel die een sollicitant als zoekterm op Google zou gebruiken.
- Een beschrijving van de taken van de toekomstige medewerker.
- Een vermelding van het ervaringsniveau en de skills waar je naar op zoek bent.
- Alle details van de functie: type contract, mogelijkheid tot thuiswerk, uurrooster …
En wat met het loonbriefje?
In de publieke sector gelden barema’s die meestal ook duidelijk vermeld staan in vacatures. Maar hoe zit dat in de privésector? “Daar wordt het loon over het algemeen niet vermeld”, weet Vanessa. “Communiceer wel zeker over de extralegale voordelen in het loonpakket: maaltijdcheques, extra verlofdagen, terugbetaling van woon-werkverkeer, verzekeringen …”