Hoe Cevora bedrijven en bedienden werksterker maakte in 2023

Met tal van acties brachten we ons aanbod om de juiste competenties te ontwikkelen tot bij onze doelgroepen en maakten we bedrijven en bedienden werksterker.

Een uitgebreid eigen opleidingsaanbod, beroepsspecifieke opleidingen bij Cevora-sectorpartners, opleidingspremies voor andere leerinitiatieven, opleiding en begeleiding van werkzoekenden naar de juiste job, outplacement met persoonlijk advies van een professionele opleidingsadviseur ... 

In 2023 ondersteunden we bedrijven en bedienden in het PC 200 op tal van manieren om te groeien en werksterker te worden.

Deelname aan ons opleidingsaanbod blijft verder groeien


74.773
deelnames
(32% t.o.v. 2022)
200 à 300
deelnemers per werkdag 
ontwikkelen hun competenties
40.331
unieke deelnemers aan ons eigen en beroepsspeciefiek aanbod
(+24% t.o.v. 2022)


In 2023 merkten we een heropleving van de deelname aan opleidingen. De krapte op de arbeidsmarkt en de vraag naar gespecialiseerdere vaardigheden dwingen bedienden om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. 

De helft van onze opleidingen werd klassikaal gevolgd – voor veel skills de meest effectieve leermethode. 6 op 10 deelnames gebeurt via een persoonlijke inschrijving in ons open aanbod. 4 op 10 van de bedienden volgde een klassikale of online incompanyopleiding: dan wordt een opleiding uit ons standaardaanbod georganiseerd voor de bedienden van één bedrijf. 

De arbeidsdeal versterkte in 2023 de aandacht voor opleidingen, bij álle werknemers. De groei in onze deelnamecijfers toont de relevantie van een solidair toegankelijk en relevant leeraanbod om de juiste competenties te ontwikkelen.


Nooit eerder keerden we zoveel opleidingspremies uit 

Voor werkgevers uit het PC 200 die niet vinden wat ze zoeken in ons eigen opleidingsaanbod of dat van onze sectorpartners, zijn de opleidingspremies een handige oplossing. Vanuit Cevora betalen we dan (een deel van) de opleidingskosten bij de andere aanbieder terug. 

Met een bedrag van € 15.706.223 was 2023 een absoluut recordjaar voor onze opleidingspremies. In totaal 2644 bedrijven maakten er gebruik van, verspreid over al onze subsectoren. Bedrijven die voor het eerst een opleidingsplan indienden, beloonden we bovendien met een eenmalige extra premie.


Technisch outsourcingbedrijf Logi-technic promoot actief het opleidingsaanbod bij z’n medewerkers. Daarnaast maken L&D Officer Joyce Pauwels en haar collega’s gretig gebruik van onze opleidingspremies:

“We gebruiken opleidingspremies voor uiteenlopende trainingen en opleidingsvormen. Zo zijn we flexibel om ons aan te passen aan de individuele leerstijl van elke medewerker.”


1956 werkzoekenden schoolden zich bij met een Career Coach

Het aantal begeleidingstrajecten via onze Career Coaches blijft stabiel over de jaren heen, maar de effectieve instroom naar het PC 200 blijft een uitdaging in onze arbeidsmarkt. Cevora werkt in 2024 aan een actieplan om instroom naar PC 200-beroepen verder te stimuleren.


In onze videoreeks ‘En Route’ praten enkele ex-cursisten openhartig over hun opleidingstraject, terwijl ze samen met hun Career Coach naar hun nieuwe werkplek pendelen. Zo stak Zeinab een job als consultant werving en selectie op zak bij Randstad.

“Dankzij de opleiding kreeg ik een beeld van hoe de interimwereld werkt en kon ik snel worden ingezet. Ik denk dat ik mijn plaats gevonden heb.”

Bekijk alle getuigenissen


Duaal leren in PC 200: investeren in de toekomst 

Duaal leren, waarbij leerlingen zowel op school als op de werkplek opgeleid worden, biedt ook voor onze sectoren een kans voor extra instroom van opgeleide medewerkers. In opdracht van de Vlaamse overheid zijn we in 2023 gestart met actieve promotie bij onze bedrijven. We zetten de nodige processen op, bouwden een netwerk uit van scholen en geïnteresseerde bedrijven én lanceerden onze eerste campagne.

Digitale drukkerij Universitas Digital Printing is enthousiast over de formule van duaal leren. Marnix Van de Cauter, managing director:

“Duaal leren creëert de ideale kruisbestuiving tussen ervaren medewerkers en de aanstormende generatie. Op basis van hun talenten en interesses stomen we leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt.”


We begeleidden 1487 bedienden in outplacement 

Een ontslag is altijd een zware dobber. Cevora financiert outplacementbegeleiding waarmee we samen met gespecialiseerde dienstverleners advies en ondersteuning bieden aan werknemers en werkgevers.

Wat een outplacementbegeleiding bij Cevora uniek maakt? Dat een ontslagen werknemer niet alleen begeleiding krijgt van een outplacementcoach, maar ook van een opleidingsadviseur van Cevora. Die laatste bekijkt samen met de deelnemers welke competenties ze kunnen bijschaven of ontwikkelen om hun loopbaan verder te zetten en maakt hen wegwijs in het opleidingsaanbod van Cevora en andere aanbieders.

Isabelle Cuvelier startte een outplacementtraject bij Cevora na haar ontslag als gevolg van de stopzetting van de krant Metro: 

“Ik ben van a tot z begeleid geweest door professionals. Ze hebben mij geholpen om de balans op te maken van mijn loopbaan en competenties, én om nieuwe doelstellingen en ambities te formuleren. Het opleidingstraject heeft mij sterker gemaakt qua competenties en tegelijk mijn zelfvertrouwen geboost – heel belangrijk als je op zoek bent naar een job.”


Met ‘Werksterker’ zetten we onze missie nog meer kracht bij

Onderzoek* bevestigde dat onze bekendheid bij werkgevers nog beter kan. Zo kent 4 op de 10 binnen het PC 200 Cevora van naam, maar ligt de vertrouwdheid met ons aanbod of het systeem van voorfinanciering een pak lager. Dat kan beter. Want wie al geproefd heeft van onze opleidingen of diensten, is erg enthousiast. Daar is onze hoge NPS-score het mooiste bewijs van. 

Daarom gaan we sinds de tweede helft van 2023 nog opvallender en onderscheidender de markt op. Dat doen we met een gloednieuw koepelconcept: Werksterker’/’Jobtimal’. Onze missie – bedienden sterker maken in hun job door hun professionele vaardigheden te ontwikkelen – zit daar perfect in vervat.

(*) Online bevraging door iVOX bij 150 zaakvoerders en hr- en opleidingsverantwoordelijkheden en 500 bedienden in grote en kleine bedrijven van PC200 (voorjaar 2023), gevolgd door verdiepende interviews bij 217 (potentiële) klanten.


Leren nog meer stimuleren bij kmo’s

Uit ons merkonderzoek* bleek eens te meer dat er in grote bedrijven meer opleidingen worden gevolgd dan in kleine organisaties. In die kleinere bedrijven is ons systeem van voorfinanciering bovendien nog veel minder bekend. Redenen genoeg om speciale aandacht te blijven besteden aan die belangrijke doelgroep.

Dat deden we met gerichte content op onze blog en met de podcast Café Curiosité over het belang van nieuwsgierigheid en bijleren op de werkvloer. Ook sloegen we de handen in elkaar met werkgeversorganisatie Unizo. In hun podcasts onderstreepten we het belang van loopbaanlang leren en zetten we onze diensten in de kijker.

Tot slot tekenden we present op diverse events voor kmozaakvoerders. Op Digitalize Namur en Mechelen, bijvoorbeeld, gaven we honderden deelnemers een voorsmaakje van ons opleidingsaanbod met sessies over social selling, cybersecurity, IT inkopen, AI en employer branding.

(*) Online bevraging door iVOX bij 500 bedienden en 150 zaakvoerders en hr- en opleidingsverantwoordelijkheden in grote en kleine bedrijven (voorjaar 2023).


Learning Snack over ChatGPT populairste ooit

Ook in 2023 lieten we bedrijven en bedienden via onze Learning Snacks, korte webinars over actuele thema’s, op een laagdrempelige manier kennismaken met onze opleidingen. Onder meer duurzaamheid, innovatie en meertaligheid passeerden de revue. Met liefst 4164 inschrijvingen was de Learning Snack over ChatGPT de allerpopulairste. Bovendien kreeg de webinar van de deelnemers een topscore van 4,5 op 5.


Herbekijk de Learning Snack over de impact van ChatGPT op je job


Het Cevora-aanbod: een aanrader!

We zijn trots op onze NPS-score van 47, opnieuw een mooie stijging ten opzichte van de score van vorig jaar (43). Dat ons aanbod zo geapprecieerd wordt, motiveert ons om er elke dag opnieuw voor te gaan.


Ook investeren in leren in je bedrijf?

Bekijk ons volledige aanbod voor werkgevers

Lees verder in het impactverslag 2023


Tina Segebarth 22 juli 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.