Elke dag bijleren heeft veel positieve effecten. Zo verruim je je blik op de wereld, krijg je meer zelfvertrouwen en blijf je je persoonlijkheid ontwikkelen. Daarvoor hoef je heus niet elke dag met je neus in de boeken te zitten. Met deze eenvoudige gewoontes kan je dagelijks iets bijleren.
Ontdek je favoriete leerstijl
Er is geen universele methode om bij te leren. De ene heeft een fotografisch geheugen, de andere leert bij door boeken te lezen of in gesprek te gaan. Eens je weet hoe jij het makkelijkst informatie opneemt en verwerkt, kan je je toeleggen op jouw favoriete leermethode.
Er zijn in grote lijnen 3 leerstijlen, elk met bijbehorende media en formats. Waar herken jij je het meest in?
- Visueel: YouTube, televisie, documentaires, TED-talks, presentaties …
- Tekstueel: boeken, kranten, websites, blogs …
- Auditief: podcasts, radio, audioboeken, audio-interviews …
Probeer dan deze 5 tips om elke dag iets bij te leren.
Ken je je favoriete leerstijl? Of wil je experimenteren om te ontdekken hoe jij het liefst informatie verwerkt?
1. Houd een notitieboekje bij
Een gouwe ouwe methode om bij te leren, is een simpel notitieboekje. Door met de hand te schrijven, sla je nieuwe informatie beter op. Door informatie te verwerken (iets lezen of horen en het dan omzetten, bijvoorbeeld door samen te vatten), en door de fysieke daad van het schrijven.
Kweek de gewoonte om overal je notitieblok en balpen mee naartoe te nemen, en elke dag iets op te schrijven. Een nieuw woord, een creatief idee, een cijfer … Alles wat je interessant vindt of wil onthouden kan erin.
2. Schrijf je in voor een nieuwsbrief
Als je nieuwsgierig bent van aard, dan sla je waarschijnlijk vaak zélf aan het googelen. Maar je kan ook nieuwe informatie naar jou toe laten komen. Een nieuwsbrief is een goede manier om dagelijks, wekelijks of maandelijks geïnformeerd te worden over je favoriete onderwerpen.
Wist je dat Wikipedia een nieuwsbrief heeft waarin elke dag één artikel wordt uitgelicht? Maar ook de nieuwsbrief van Cevora zal je elke maand een beetje slimmer maken.
3. Luister naar een podcast
Je kan een podcast beluisteren terwijl je andere activiteiten doet: in de auto, tijdens het koken of in de badkamer. Zo kan je die tijd nuttig spenderen om iets bij te leren. Geen wonder dus dat ze de laatste jaren enorm populair zijn geworden.
Het aanbod aan podcasts groeit elke dag. Sommige zijn vooral entertainend, andere informatief of inspirerend. Voor elk onderwerp vind je wel een podcast die je bevalt.
De meeste audioplatformen (zoals Spotify of Apple Music) hebben een gigantisch aanbod aan podcasts.
Extra tip: luister eens naar een podcast in het Engels of Frans. Dat is dubbele winst: je vult je tijd nuttig in én je werkt aan je taalvaardigheid in een andere taal.
4. Breid je woordenschat uit
Kinderen breiden vanzelf elke dag hun woordenschat uit. Maar er is een punt waarop onze woordenschat voldoende uitgebreid is om onze job te doen, onze gedachten en emoties te uiten en gesprekken te voeren met andere mensen. Op dat moment stoppen we met automatisch bijleren, en moeten we actie ondernemen om onze woordenschat uit te breiden.
Dagelijks aan je woordenschat werken, biedt veel voordelen. Je leert preciezer te communiceren want je kan meer nuance leggen in je taal en je emoties of ideeën beter uiten.
Je kan op de ouderwetse manier een woordenboek openslaan, en elke dag een nieuw woord opzoeken. Maar er zijn natuurlijk ook modernere manieren om woorden bij te leren. Van Dale zet elke dag een ‘woord van de dag’ in de kijker. Of gebruik je notitieblok uit tip 1 om elk woord dat je niet kent, op te schrijven.
Wil je liever je Engelse woordenschat uitbreiden? Dan kan je het woord van de dag bij Merriam Webster volgen. Deze toepassing is trouwens ook in podcastvorm beschikbaar.
5. Steel met je ogen
Je hoeft natuurlijk niet altijd individueel aan het opzoeken te slaan. Het grote voordeel van teamwork is dat je ook van collega’s leert. Dat kan bijvoorbeeld door meer ervaren collega’s te observeren: hoe voeren zij een telefoongesprek met een klant? Hoe geven zij feedback? Door je ogen en oren open te houden, pik je veel op.
Daarnaast kan je collega’s of vrienden ook expliciet om hulp vragen. Je kan van iedereen iets leren, van een gerecht klaarmaken tot nieuwe muziek ontdekken of in de tuin werken. Houd een open geest, en je ziet elke dag opportuniteiten om van iemand bij te leren.
Elke dag iets bijleren?
Ontdek onze Learning Snacks.