VIDEO: Talent Development Officer Monique maakt TUC RAIL werksterker

Hoe geeft Monique Van Dycke de leercultuur bij TUC RAIL vorm? Laat je inspireren door het verhaal van de ervaren én gedreven Talent Development Officer.

Hoe maak je je bedrijf ‘werksterker’? Monique Van Dycke bouwt met veel enthousiasme aan de leercultuur bij TUC RAIL. “Wat ik zo fijn vind aan mijn job als Talent Development Officer? Dat ik zowel mijn werkgever als mijn collega’s kan helpen om te groeien.”

Monique Van Dycke

 (49) studeerde psychologie, maar voelde zich al snel aangetrokken tot de opleidingswereld. Ze werkte dan ook zo’n tien jaar als docent en opleidingsauditor, tot ze in 2014 aan de slag ging bij TUC RAIL, het ingenieursbureau achter de infrastructuur en technologie van onze spoorwegen.

In deze video legt Monique uit hoe ze TUC RAIL werksterker maakt:



Gevarieerd leeraanbod

Monique: “Mijn hoofdtaak is de leercultuur van TUC RAIL vormgeven. In de eerste plaats gaat dat over formele opleidingen, zowel fysiek als digitaal. Maar ik ben ook overtuigd van de kracht van informeel leren. Meer zelfs: volgens mij leer je op die manier nog meer dan tijdens een opleiding.”


“Toch blijft een gestructureerd opleidingsaanbod belangrijk. We gebruiken daarvoor twee platformen: een Learning Management System (LMS), waar onze medewerkers onze hele catalogus met fysieke opleidingen vinden, en een platform waarop alle e-learnings staan die we zelf intern ontwikkelen.”


We hebben een Learning Management System waar onze medewerkers de hele catalogus met fysieke opleidingen kunnen vinden en een platform waarop we alle e-learnings bundelen die we zelf intern ontwikkelen.

Monique Van Dycke • L&D Manager bij TUC RAIL


Leernoden zijn leidend

“In ons LMS zitten veel opleidingen uit het open aanbod van Cevora. Die organiseren we vaak ook incompany. Vooral de opleidingen over leidinggeven zijn extreem interessant. Iemand van Cevora maakt ons regelmatig wegwijs in het aanbod en leidt ons zo naar de meest geschikte opleidingen voor ons bedrijf. Erg handig, want zo weten we dat de opleiding een antwoord zal bieden op onze leernoden.”


“Die leernoden zijn criterium nummer één bij het samenstellen van ons aanbod. Dat gaat dan niet alleen over de individuele noden van onze medewerkers, maar ook over de noden voor de groei van ons bedrijf. Daarvoor gaan we te rade bij de verschillende ‘Competence Centers’, zeg maar de businessunits in ons bedrijf. Die domeinexperts geven het technische deel van ons opleidingsaanbod vorm.”

De ultieme ‘werksterker-tip’ van Monique

“Communiceer zoveel mogelijk over je leercultuur. Van e-mail over het intranet tot fysieke schermen en affiches in de lift: zet al je kanalen in om leren te promoten.”

De reflex om te leren

Monique: “Zelf leer ik graag op laagdrempelige manieren: kort babbelen met een collega, even chatten met ChatGPT … Er zijn tegenwoordig enorm veel bronnen om van te leren. Ik experimenteer er dan ook dagelijks mee. Bijleren is een reflex geworden voor mij.”


“Ook bij onze medewerkers vind ik leergoesting erg belangrijk. We stimuleren die door elke medewerker de nodige tijd en middelen te bieden om te leren. In evaluatiegesprekken komt leren ook aan bod, met succes. Dat merk ik aan de piek aan opleidingsaanvragen die we steevast noteren in de periode van die gesprekken.”


“Wat ik zo fijn vind aan mijn job? Dat ik zowel mijn werkgever – een bedrijf met een mooie visie op duurzame mobiliteit – als mijn collega’s kan helpen om te groeien. Met opleidingen willen we onze medewerkers niet alleen beter maken in hun job, maar hen ook comfortabel laten voelen op de werkvloer.”


Tina Segebarth 1 mei 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.