Ons leeraanbod: relevant voor de competenties van vandaag en morgen

Met de arbeidsdeal is er een wettelijk kader voor formeel en informeel leren. Bij Cevora versterken we onze rol als leerpartner voor de toekomst

Het opleidingsrecht in de arbeidsdeal schept een wettelijk kader voor formeel én informeel leren. Bijblijven is immers de boodschap in tijden waarin kennis pijlsnel evolueert en de arbeidsmarkt krap is. Als leerpartner van het PC 200 is Cevora manager van verandering. Om die ambitie waar te maken, zijn we ook zelf volop in beweging.


In de zomer van 2023 werd de cao voor 2024-2025 beklonken door de sociale partners. Met relevantie, efficiëntie, inclusie, solidariteit en duurzaamheid als waarden staan we er in elke fase van de loopbaan. Zo boeken we impact op verschillende niveaus: grotere inzetbaarheid van medewerkers, sterkere concurrentiekracht voor bedrijven en een inclusievere arbeidsmarkt.

Competenties: toetssteen voor relevantie van ons aanbod

De bestaansreden van Cevora? We vergroten de duurzame inzetbaarheid van bedienden en de beschikbaarheid van competenties. Zo bevorderen we de wendbaarheid en performantie van PC 200-bedrijven.

Daarom startten we in 2023 met een evaluatie van ons opleidingsaanbod, met alle PC 200-beroepen en hun bijbehorende competenties als toetssteen. Dat doen we aan de hand van het ROME-competentiekader.


Wat is het ROME-competentiekader?

Deze uitgebreide beroepenlijst met bijbehorende vereiste competenties – hard en soft skills – werd ontwikkeld door de Franse overheid en krijgt geregeld een update. Handig is dat ook de gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling – VDAB, Actiris en Forem – vertrekken vanuit dit kader.

We nemen ons aanbod grondig onder de loep: welke competenties zijn nog maar weinig gecoverd? En spelen we genoeg in op skills van de toekomst? Denk maar aan de groene transitie of technologische innovatie. De impact van tools als Chat GPT op bediendejobs werd bijvoorbeeld heel duidelijk in 2023, daar moeten we een antwoord op bieden.


“Het is cruciaal dat bedienden en bedrijven bijblijven. Daarom moet Cevora een relevant en efficiënt leeraanbod aanreiken voor de competenties van vandaag en morgen. Zo verhogen we de inzetbaarheid van medewerkers. Zij dragen op hun beurt bij aan de duurzame groei van hun bedrijf.”

Elke Maes • voorzitter raad van bestuur Cevora en algemeen coördinator voor de diensten- en financiële sectoren bij ACV Puls


Strategisch plan: Cevora als dé leerpartner van PC 200

De evaluatie van ons opleidingsaanbod op basis van competenties is een van de speerpunten van een breder strategisch plan. Vanaf de zomer van 2023 startten we met de uitrol ervan binnen Cevora. Ook een grondige herinrichting van onze interne werking, tools en platformen maakt daar deel van uit. Net zoals het verder versterken van de banden met al onze stakeholders. Zo kunnen we onze rol van leerpartner voor PC 200 voortaan nog beter waarmaken.

Als leerpartner hebben we ook een adviserende rol. Over opleidingsplannen, bijvoorbeeld, het optimaal inzetten van opleidingspremies of ons opleidingsaanbod in het algemeen. Zeker bij kmo’s, want die blijken veel minder vertrouwd met ons aanbod dan grote organisaties. Door in onze acties extra aandacht te besteden aan kleinere organisaties verlagen we ook voor hen de drempel. Toegankelijkheid van ons aanbod voor zoveel mogelijk bedienden en bedrijven is immers ons streefdoel.


Met een gemiddelde bijdrage van 150 euro per bediende per jaar krijgen alle bedrijven en bedienden uit het PC 200 automatisch toegang tot het volledige aanbod van Cevora. Met relevante, toegankelijke opleidingen streven we duurzame inzetbaarheid na en een inclusieve arbeidsmarkt. Een efficiënte en impactvolle besteding van de bijdragen van bedrijven.

Olivier Lambert • Algemeen directeur Cevora

Ook investeren in leren in je bedrijf?

Bekijk ons aanbod

Tina Segebarth 22 juli 2024
Deel deze post

Ces articles pourraient également vous intéresser

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.