Projecten leiden met impact: tips en tools. (Her)bekijk de Learning Snack
Projecten leiden op de werkvloer is een uitdaging, ook als je goed bent voorbereid. Stakeholders met verschillende belangen, grote budgetten, een strakke planning … Hoe zorg je ervoor dat je een project zorgvuldig plant en uitvoert? Je ontdekt het in de Learning Snack van Sofie Questier, Queen Executive bij King and Queen Journeys. Elk dag helpt zij teams om beter samen te werken.
Een charter voor elke starter
Een project is geslaagd als je het realiseert binnen de voorziene tijd, scope en budget. Met een projectcharter ga je alvast goed van start. Dat charter beschrijft duidelijk alle aspecten van het project: de doelstellingen, budget, planning, risico’s, stakeholders … “Een projectcharter vertelt je in 7 sleutels waarom, wat, hoe, met wie … je dit project gaat vormgeven,” legt Sofie uit.
De scope is bijvoorbeeld een essentieel element van je charter. Als je bedrijf een nieuwe vestiging wil openen van je winkel, dan ben jij misschien verantwoordelijk voor de inrichting, marketingcampagne en de feestelijke opening. De zoektocht naar nieuwe collega’s? Die ligt dan waarschijnlijk bij je hr-collega’s – en dus buiten jouw scope.
Meer informatie nodig? Onze Learning Snack bevat een handig charter-template met alle 7 sleutels op een rij. Je vindt het in de presentatie op de webpagina van de Learning Snack.
Bekijk de Learning Snack over projectmanagement
Wat is het verschil tussen waterfall en agile projectmanagement? Wat mag je niet vergeten in je projectcharter? En samenwerken aan een project, hoe doe je dat eigenlijk? Sofie Questier bespreekt het allemaal, geïllustreerd met een handig praktijkvoorbeeld.
Docent Sofie Questier
Samenwerken in een projectteam: hoe doe je dat?
Een project pak je zelden alleen vast, maar de samenwerking met je teamleden verloopt soms moeilijker dan gedacht. Onduidelijke verwachtingen en late input kunnen zorgen voor frustraties en de oplevering van je project dwarsbomen. Hoe ga je daarmee om?
Sofie reikt graag enkele tips aan: “Wees de regisseur van het overleg. Denk goed na over de nodige overlegmomenten. Een project start meestal met een kick-off, gevolgd door regelmatige statusmeetings. Hou die kort, efficiënt en zelfs een beetje saai. Voor diepgaande discussies organiseer je het best een aparte meeting met de juiste experts.”
Van sterk leiderschap tot feedback geven en omgaan met weerstand: pak je projecten efficiënt(er) aan met ons opleidingsaanbod over hr, change en people management.
Tips om je projectvaardigheden te versterken
Als projectleider heb je allerlei competenties nodig: van resultaatgericht werken tot stressbestendigheid en doorzettingsvermogen. Hoe kan je die vaardigheden succesvol versterken? En waar begin je? Sofie weet raad.
Tip #1: Doe een zelfevaluatie
“Ken jezelf,” zegt Sofie. “Waar ben je goed in? En waar kan je je nog wat verder in ontwikkelen?” Je hebt wellicht al meer PM-vaardigheden dan je denkt.
Tip #2: Stel duidelijke leerdoelen
Kies 2 of 3 competenties waar je je in de komende periode écht op gaat toeleggen. “Bedenk ook wat het betekent voor jouw project als je deze skills ontwikkelt,” vult Sofie aan. “Als je bijvoorbeeld leert om meer positieve feedback te geven aan je teamleden, dan zullen ze meer gemotiveerd zijn.”
Tip #3: Geniet van het leerproces
Competenties ontwikkelen is een continu leerproces, dat nooit echt ‘af’ is. “Geniet van het ‘onderweg zijn’,” raadt Sofie aan. “Lees een aantal goede boeken, volg een opleiding, praat met collega’s die jou kunnen coachen of ondersteunen … En onthoud: het proces zal je stap voor stap versterken. Je zal je projecten uitvoeren met meer plezier – en meer resultaat.”
Word (nog) sterker in projectmanagement met Cevora
Krachtig presenteren, communicatievaardigheden, risicobeheer … Met ons opleidingsaanbod kan je je PM-skills gericht aanscherpen of opfrissen.
Ontdek ons aanbod voor projectmanagement