Als antwoord op de ‘war for talent’ investeren organisaties steeds meer in competentiemanagement: ze rekruteren en behouden mensen met heel specifieke competenties. In de snel evoluerende werkomgeving zijn skills en specifieke vakkennis immers essentieel, maar ook heel vergankelijk. Technologieën en samenwerkingsmethodes veranderen constant en vereisen dus vaak nieuwe competenties.
Daarom is levenslang leren cruciaal voor je organisatie. Maar binnen een team van elkaars sterktes leren en gebruikmaken is minstens even belangrijk. En dat is het domein van talentmanagement.
Over Julie
Julie Collard leidt bij Cevora het team dat de opleidingen voor organisaties ontwikkelt. Haar grootste vaardigheid zijn haar communicatieskills, die ze ontwikkelde aan de universiteit van Luik. Maar haar grootste talent is haar vermogen om samenwerking en cocreatie te faciliteren. Julie volgde opleidingen om de collectieve intelligentie, creativiteit en innovatie binnen teams te stimuleren.
Menselijk kapitaal duurzaam inzetten
“Talent gaat over het potentieel van je medewerker, over wat hij of zij te bieden heeft”, vertelt Julie. “Maar ook over wat je medewerker graag doet en hem of haar energie geeft. Kies een job waar je van houdt en je zal nooit in je leven een dag hoeven te werken, waren de wijze woorden van filosoof Confucius.”
“Zet je in op talenten, dan creëer je een vruchtbare werkomgeving. Medewerkers die doen wat ze graag doen en daarvoor erkenning krijgen, zullen daarvoor vanzelf de nodige skills ontwikkelen. Talentmanagement is een hefboom om teams te vormen die stabiel, gemotiveerd, flexibel en veerkrachtig zijn.”
Uit haar ervaring als teamleader deelt Julie 5 tips om talent te benutten:
1. Detecteer talenten
Dit is de eerste stap van talentmanagement. In ontwikkelingsgesprekken stelt Julie haar teamleden daarom altijd dit soort vragen:
- Welke taken doe je graag?
- Wat geeft je energie, op het werk en daarbuiten?
- Voor welke concrete projecten kunnen we jouw talenten inzetten?
- Beschik je over talenten die we nog niet gebruiken?
2. Zoek naar complementariteit
“Sommigen nemen graag het woord voor een publiek, anderen vinden dat juist een kwelling. Je mag niet van iedereen hetzelfde verwachten. Geef elke medewerker de kans het team bij te brengen wat hij of zij te bieden heeft. En waardeer hem of haar daarvoor. Denk aan het principe van de collectieve intelligentie: combineer alle talenten en skills in je team om het gemeenschappelijke doel te bereiken.”
Talentmanagement is zoals een duurzaam ecosysteem in je tuin. Combineer je bepaalde planten, dan profiteer je van hun complementariteit. Hetzelfde geldt voor teams in een organisatie.
“Ik vergelijk talentmanagement met een duurzaam ecosysteem in je tuin. Combineer je verschillende soorten planten, dan profiteer je van hun complementariteit. Tomaten beschermen basilicum tegen de zon, dat op zijn beurt het ongedierte van je tomaten weghoudt. Een succesvol team werkt op dezelfde manier: de juiste personen op de juiste plaats zetten.”
Om de vruchten van die complementariteit te plukken, heb je ook een leidinggevende nodig die talenten (h)erkent en krachten weet te bundelen. Die persoon neemt de rol van leider, coach en facilitator op zich. Je kan als leidinggevende al over die talenten beschikken, maar je kan ze ook trainen.
Hoe detecteer je complementariteit bij rekrutering?
Stel je een team samen, vraag je dan niet alleen af welke nieuwe skills dat nodig heeft, maar ook welke persoonlijkheden. Welk type zou je team beter laten presteren? Een creatief brein als tegengewicht voor de analytische profielen? Of een dromer om een team met realisten te verrijken?
De StrengthsFinder-test van Gallup is volgens Julie een interessante tool om talenten van sollicitanten te identificeren. Daar bestaan overigens ook heel wat persoonlijkheidstests voor. Al kan je net zo goed zelf enkele vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek, zoals:
- Van welk beroep droomde je toen je kind was?
- Waar krijg je energie van als je ‘s morgens opstaat?
- Wat zijn je hobby’s?
3. Moedig feedback aan
Feedback is waardevol voor iedereen die zijn of haar talenten wil ontdekken. “Tijdens onze wekelijkse teammeetings delen we de voortgang van onze projecten, maar ook onze successen en problemen. Het is het ideale moment om elkaars sterktes te leren kennen en elkaar uit te dagen.”
Maar feedback heeft pas een impact als er vertrouwen heerst. “En dat is niet vanzelfsprekend in teams met verschillende persoonlijkheden. Daar hielden we dan ook rekening mee bij het samenstellen van ons team.”
Onze teamleden konden elkaar eerst leren kennen. Zo creëerden we een basis van vertrouwen. We hebben ook enkele simpele gewoontes ingevoerd, zoals elke teammeeting beginnen met een ‘emotioneel weerbericht’. Daarin deelt iedereen – ook ik als leidinggevende – zijn of haar gemoedstoestand.”
Leer hoe je constructieve feedback geeft
Schrijf je in voor de opleiding over constructieve feedback.
4. Laat je medewerkers experimenteren
Medewerkers hebben een duidelijke doelstelling nodig om zich voor in te zetten. Maar ook de vrijheid om hun eigen weg te kiezen. “Bij ons wordt elk project in een kleine groep van 2 tot 4 personen in goede banen geleid. Daarin kan iedereen een rol opnemen en zich ontfermen over een bepaald aspect van het project. Zo heeft iedereen een duidelijke bijdrage.”
Geef je medewerkers een duidelijke rol in elk project. Het resultaat? Hypergemotiveerde medewerkers die zich betrokken voelen.
“Het resultaat? Hypergemotiveerde medewerkers die zich betrokken voelen bij het project. Je organisatie wordt zo een soort van laboratorium waarin praktijken en ervaringen uitgewisseld worden, als recepten die telkens opnieuw geproefd en gefinetuned worden.”
5. Geef je medewerkers erkenning
Erkenning is voor je medewerkers ontzettend belangrijk. “Soms levert een experiment niet het gewenste resultaat op. Maar ook dan verdienen de inspanningen en het doorzettingsvermogen van je medewerkers erkenning. Net zoals de lessen die ze uit die experimenten trekken. Zo kunnen je talenten zich verder ontwikkelen.”